Grunnleggende råd om stell av kaktus og andre sukkulenter

Av: Silvio Uhlig, Dato: 12.02.2004

De fleste kaktuser liker å ha det lyst! Hvis man ikke er blant de heldige som kan ha plantene i drivhus trenger de et lyst sted i vinduskarmen.
Med unntak av noen bladkaktuser som påske- eller julekaktus vil de i lengden ikke kunne trives i et nordvendt vindu og helle ikke lenger enn en meter fra vinduet. Mange arter kan plasseres ute på et sør- eller vestvendt sted fra midten av mai til midten av september. Da skal de beskyttes mot lange regnperioder, men en skur i ny og ne skader ikke.

Mellom november og mars er de fleste kaktuser og mange andre sukkulenter i vinterdvale. I denne perioden skal ikke plantene vokse, men stå tørt og kjølig ved temperaturer mellom 6 og 12 grader. De kan for eksempel plasseres i trappehuset, i kjelleren med tilleggsbelysning eller på soverommet. For de fleste artene er det nødvendig med vinterdvale for at de skal komme i blomst. Står plantene i romtemperatur i denne perioen må de få litt vann av og til.

Når våren kommer begynner man først å spraydusje plantene på varme dager (fra ca. slutten av mars) og begynner etter hvert å vanne forsikrig. Fra midten av mai til begynnelsen av september vanner man plantene en gang i uken. Hvis været er kjølig kan man med fordel vente litt lengre. Det er heller ingen krise å reise fra kaktusene en stund, de klarer seg fiint i noen uker uten vann - også i vekstperioden. I perioden mai til august trenger plantene gjødsel. Ved hver tredje vanning gis spesialgjødsel for kaktuser.

Etter hvert som plantene vokser må de pottes om, men også planter som vokser svært langsomt skal pottes om med 2 - 3 års mellomrom. Dette er fordi det hoper seg opp salter i substratet og pH verdien stiger - i hvert fall når vanlig ledningsvann brukes til vanningen (pH verdien til ledningsvannet er ofter rundt 8). Det finnes mange oppskrifter for diverse jordblandinger. Bruker man den kaktusjorden som blir solgt på hagesentrene (som regel en blanding av torv og sand) er det lurt å tilsette 25% akvariesand (kvartssand som er kalkfri) for å forbedre vannføringen. Ompottingen kan med fordel skje før plantene kommer i vekst, altså på våren. Uansett er det viktig ikke å vanne plantene rett etter at de er pottet om for da kan røttene råtne. Vent minst en uke før første vanning slik at skadete røtter kan komme seg først.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.